Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

Kisah Seorang Guru

Kisah Seorang Guru Dengan Anak Muridnya

Pengalaman saya sebagai seorang guru yang pernah mengajar di sekoah rendah dan menengah, apabila pelajar tidak membawa buku teks, maknanya mereka tidak mahu belajar. Jika mereka tidak membawa buku latihan, maknanya mereka tidak menyiapkan kerja rumah yang diberi oleh cikgu. Dan lagi teruknya, jika mereka tidak membawa apa pun buku teks, maknanya secara langsung mereka sudah hilang minat belajar. Hakikatnya, murid sebegini datang ke sekolah semata-mata untuk berjumpa dengan kawan atau gengnya dan keluar dari rumah.

Selalunya apabila mereka tidak membawa buku latihan, saya akan suruh mereka meminjam dari kawan disebelah kelas dan menyalin soalan itu ke atas kertas kosong lain, dan kemudian ditampal dalam bukunya apabila balik ke rumah. Saya faham, mereka tidak akan siapkan latihan itu dan ditampal dalam buku latihan. Tetapi saya terpaksa juga menyuruh mereka untuk membuat demikian supaya mereka tidak akan mengganggu rakan sekelas lain yang ada membawa buku dan ingin belajar. Saya tidak dapat buat apa-apa lebih dari itu.

Ada satu kes lagi dimana seorang budak telah dibuang sekolah atas masalah displin yang teruk. Tetapi ibubapanya tidak dapat menerima keputusan ini dan meminta bantuan pihak sekolah. Kami cikgu pun memberi cadangan dan meminta ibunya membawa budak itu ke PPD dan JPN untuk memohon supaya masuk balik ke sekolah semula. Permohonannya telah diluluskan atas dasar pendidikan wajib sehingga usia 17.

Tetapi adakah budak itu mengubah sikapnya? Jawapannya tidak dan kelakuannya menjadi sombong lagi kerana dia tahu bahawa dia akan dapat terus pergi ke sekolah sehingga umur 17. Saya rasa mana-mana guru pun di Malaysia ini memang tidak boleh buat apa-apa. Apa yang pihak sekolah boleh buat ialah memberi bimbangan dan kaunseling bagi dia dan ibubapanya sehingga mereka insaf akan kepentingan masa depan anak mereka.

Beginilah kisah seorang guru dengan muridnya. Adakah pelajar itu akhirnya mengubah sikap dan menyambungkan pelajarannya? Kamu akan dapat cari jawapanya jika anda seorang cikgu juga. Sekian terima kasih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on February 17, 2009 by in Berita, Guru and tagged , .
%d bloggers like this: