Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

Suasana Social Bilik Darjah

Interaksi Antara Guru dan Pelajar Dalam Bilik Darjah

Guru perlu menggalakkan hubungan sosial di kalangan pelajar engan mengadakan kerja kumpulan dan perbincangan kumpulan supaya pelajar berkomunikasi sesama mereka. Pelajar yang pendiam, pemalu dan tidak suka bergaul dengan pelajar-pelajar yang perlu diberi perhatian. Guru perlu memasukkan mereka ini ke dalam kumpulan yang cergas agar mereka dapat berinteraksi dan dipengaruhi oleh rakan-rakannya.

Teknik sosiometri digunakan untuk mengkaji corak-corak nteraksi dan tahap penerimaan pelajar oleh rakan-rakan mereka. Maklumat itu membolehkan guru membantu menyesuaikan pelajar ke dalam kumpulan tertentu. Guru juga dapat mengumpulkan pelajar yang mempunyai minat yang sama agar mereka rasa lebih selesa dan bersoronok dalam menghasilkan projek bersama.

Berdasarkan ujian sosioetri, pelajar yang popular boleh dipilih sebagai ketua kumpulan dan boleh membantu pelajar singkiran atau asingan untuk menyesuaikan diri dalam kumpulan. Suasana pembelajaran akan berkesan jika hubungan sosial antara guru dengan pelajar serta pelajar dengan pelajar adalah baik. Ini akan meningkatkan prestasi pembelajaran kerana kurangnya ketengangan. Maka guru seharusnya mewujudkan suasana yang baik  dengan murid semasa P&P dijalankan. Sekian terima kasih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 19, 2009 by in P&P, Teaching Skills and tagged .
%d bloggers like this: