Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

Berita PPSMI Terkini

PPSMI Akan Dimansuhkan?!

Dasar kontroversi Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) akan dimansuhkan sepenuhnya pada Tahun 2012, iaitu tiga tahun lagi dari sekarang. Pengumuman ini baru dibuat oleh menteri pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Beliau berkata bahawa di sekolah kebangsaan, bahasa Melayu akan menggantikan bahasa Inggeris untuk mengajar dua matapelajaran itu. Sementara sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil akan menggunakan bahasa ibunda masing-masing, tambahnya.

Pemansuhan itu dijalankan berperingkat-peringkat sehingga semua pelajar yang terlibat dengan dasar itu tamat peringkat masing-masing pada 2012. Dasar yang diperkenalkan sejak 2003 itu mendapat semakin banyak bantahan, khususnya sejak awal tahun ini apabila sekumpulan aktivis bahasa berjaya menggerakkan ribuan orang berarak ke Istana Negara.

Kabinet hari ini meluluskan cadangan strategi kementerian untuk memartabatkan bahasa Melayu dan memantapkan pengajaran bahasa Inggeris. Strategi ini dirangka berdasarkan hasil kajian dan pemantauan yang telah dilakukan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia mengenai PPSMI.

Ada pihak yang memberi pandangan bahawa PPSMI perlu dimansuhkan mulai tahun depan iaitu 2010. Namun begitu, ada baiknya kalau PPSMI dimansuhkan tiga tahun lagi akan datang supaya murid-murid dapat menyesuaikan diri dalam perubahan ini. Pada masa yang sama, pihak penerbit buku atau program perisian cd boleh mangambil masa ini untuk membangunkan perisian baru yang menggunakan BM.

Persoalan sekarang ialah: Apa pula akan terjadi pada peralatan-peralatan PPSMI di sekolah seperti laptop dan projector? Perlu dikembalikan kepada KPM? Selepas ini, mungkin CD dan program pengajaran perlu menggunakan perisian dalam bahasa Melayu? Ini bermakna berjuta-juta ringgit lagi diperlukan untuk pembangunan CD perisian dalam bahasa Melayu pula.

Apa pula cerita dengan UPSR? Pening kepala guru-guru Sains nak menukar istilah, cara-cara menjawab dan sebagai nya. Apa-apa pun mari lah kita berdoa agar sistem pendidikan kita akan bertambah baik dan maju untuk kebaikan generasi akan datang. Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 8, 2009 by in PPSMI and tagged .
%d bloggers like this: