Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

Strategi Pelaksanaan PPSMI

Apakah Strategi Pelaksanaan Dasar PPSMI

1)  Bayaran Insentif Subjek Pendidikan (Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik) sebanyak 10% daripada gaji pokok untuk Guru Bukan Siswazah dan 5% untuk Guru Siswazah yang mengajar ketiga-tiga subjek tersebut diperkenalkan mulai tahun 2003.

2)  Para guru yang terlibat juga dikehendaki menjalani kursus ETEMS untuk meningkatkan kemahiran mereka dalam pengajaran mereka dalam Bahasa Inggeris.

3)  Sekolah telah dibekalkan dengan komputer riba dan LCD serta Bahan Bantu Mengajar dalam Bahasa Inggeris untuk subjek-subjek yang berkenaan.

4)  Projek Rangkaian Schoolnet yang menyambungkan semua sekolah di Malaysia dalam satu jaringan rangkaian berkelajauan 1Mbps (muat turun) dan 128kbps (muat naik) telah diperkenalkan. Projek ini bertujuan membudayakan penggunaan Internet dalam proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Ia membolehkan setiap sekolah mempunayai capaian ke internet. Projek ini dibiayai oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia bagi tempoh lima tahun dengan jumlah anggaran kos sebanyak Rm374.20 juta. Sehingga tahun 2009, sebanyak sepuluh ribu sekolah telah dirangkaikan.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 13, 2009 by in PPSMI and tagged .
%d bloggers like this: