Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

Cara Jimat Duit Dan Masa Dengan Internet Banking

Cikgu Belajar Cara Menjimatkan Duit Dan Masa Dengan Online Banking

Bagaimana menjimatkan duit dan masa cikgu dengan online banking? Kenapa cikgu harus berasak dalam kesesakan trafik dan bersusah-payah mencari ruang letak kereta semata-mata untuk menjelaskan bil atau melakukan urusan perbankan? Dengan online banking atau mobile banking, cikgu boleh mengatasi tekanan dan kerumitan ini. Malah cikgu boleh berjimat purata RM5 untuk petrol dan bayaran letak kereta setiap bulan, bererti tambahan RM60 setahun untuk dibelanjakan.

Jimat masa. Cikgu tidak perlu meluangkan masa berjam-jam untuk melakukan urusan rutin. Dengan online banking dan mobile banking, cikgu boleh berjimat purata 2 jam seblan, bererti 24 jam dalam hidup cikgu yang boleh diluangkan bersama orang tersayang.

Apakah Kelebihannya:
1. Percuma: Jelaskan bil kad kredit melalui akaun semasa/simpanan bila-bila masa secara percuma.

2. Ganjaran & Penebusan: Setiap ringgit yang digunakan untuk menjelaskan bil anda akan mendapat mata ganjaran (bonos point) atau wang rebat serta dapat menikmati diskaun untuk barangan yang ditebus.

3. Pengurusan aliran tunai yang lebih unggul: Cikgu boleh menjejaki butiran penyata seawal 12 bulan terdahulu untuk meneliti aktiviti akaun anda. Wujudkan sistem bil automatik dan pastikan tiada bil yang terlpa dibayar setiap bulan.

4. Ketenangan Fikiran: Online banking kalau dapat digunakan dengan cara yang betul, ia memang akan membantu cikgu dalam kehidupan harian terutama yang melibatkan duit. Sekarang semua servis online banking telah menggunakan Kod Kebenaran Dalam Talian (OAC), dan langkah keselamatan berbilang facet seperti kata laluan dan soalan keselamatan di setiap peringkat kemasukan. Maka cikgu jangan takut lagi, cubalah online banking.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 6, 2011 by in Berita and tagged , , , .
%d bloggers like this: