Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

1 Murid 1 Sukan 1 Malaysia

Pertandingan Larian Sempena Pelancaran 1Murid 1Sukan

Pada 2 Julai 2011 Hari Sabtu, kira-kira tiga juta pelajar dan guru di sekolah rendah dan menengah bakal menyertai satu pertandingan larian yang akan dilakukan secara serentak diseluruh negara bersempena pelancaran Dasar 1Murid 1Sukan. Larian akan bermula pada masa yang sama iaitu pukul 7:45 pagi di setiap sekolah dan di lokasi yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) atau Pejabat Pelajaran Daerah (PPD). Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menyertai larian peringkat kebangsaan di Taiping dan membuat perasmian 1Murid 1Sukan 1Malaysia.

Bidang sukan sangat penting dalam mengoptimumkan keupayaan fizikal murid selaras dengan ungkapan “Minda Yang Cerdas Terletak Pada Tubuh Yang Sihat”. Dalam konteks ini, bidang sukan memainkan peranan yang penting bagi melahirkan modal insan yang sihat, cergas dan produktif agar dapat memberi sumbangan kepada kesejahteraan sosial serta pembangunan ekonomi negara. Justeru, pelbagai aktiviti sukan diperkenalkan bagi menarik minat murid-murid agar mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif.

Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melaksanakan Dasar 1M 1S (1 Murid 1 Sukan) agar setiap murid menikmati manfaat bersukan dengan harapan dapat membentuk generasi yang membudayakan sukan seiring dengan keperluan akademik. Akhir sekali, admin cikgublog berharap supaya program ini dapat dijalankan dengan lancar di semua sekolah di Malaysia dan mendapat sokongan penuh daripada semua lapisan masyarakat terutamnya ibu bapa. Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 16, 2011 by in 1 Murid 1 Sukan, Berita and tagged , , .
%d bloggers like this: