Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

Perutusan 1 Murid 1 Sukan

Perutusan 1Murid 1Sukan daripada Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran Malaysia

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Selamat Sejahtera dan Salam 1Malaysia.

Terlebih dahulu Menteri Pelajaran ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua warga Kementerian Pelajaran dan warga Malaysia atas penyertaan dan sokongan dalam larian yang sungguh bersejarah ini. Beliau juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pentadbiran Kerajaan Negeri Perak dan Jabatan Pelajaran Negeri Perak di atas kesudian dan kerjasama menjadi tuan rumah kepada acara “Larian Serentak 1 Murid 1 Sukan 1Malaysia” peringkat kebangsaan ini.

Sukan merupakan satu platfom dimana kemenjadian holistik serta bakat murid dapat ligilap kearah pembangunan modal insan yang berpotensi memacu pembangunan negara dimasa hadapan. Tidak dapat dinafikan bahawa bersukan mempunyai faedah yang cukup samada dari segi kesihatan mental, pembangunan jati diri dan kepimpinan, semangat daya saing, semangat sepasukan, setia kawan dan pemupukan integrasi sosial.

Atas kepercayaan ini, Dasar 1 Murid 1 Sukan ini bertujuan untuk memastikan agar setiap murid termasuk yang kurang upaya mengambil bahagian dalam sekurang-kurangnya satu jenis sukan yang ditawarkan oleh sekolah masing-masing. Penting ditekankan selepas pelancaran dasar ini ialah pelaksanaan dan kesinambungan program di setiap sekolah agar ia berterusan sepanjang tahun. Pengetua dan Guru Besar merupakan penggerak utama program ini dan harap program ini dapat juga disokong oleh para guru, staf sekolah, ibu bapa dan komuniti bagi merealisasikan aspirasi dasar ini.

Akhir kata, Menteri Pelajaran mengucapkan syabas dan selamat berlari dengan tujuan untuk bersama-sama membudayakan aktiviti sukan di kalangan warga sekolah agar matlamat falsafah pendidikan kebangsaan dapat dicapai.

Sekian, terima kasih.  “MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA

Utusan daripada,
Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd Yassin
YAP Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 1, 2011 by in 1 Murid 1 Sukan, Berita, Perayaan, Sekolah and tagged .
%d bloggers like this: