Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

Program PASAK X-Plus

Program Baru Guru PASAK X-Plus

Program Guru PASAK X-Plus merupakan program di bawah STRATEGI 2 :  PS JPN 2010 – 2011 iaitu untuk membangun dan meningkatkan kualiti guru-guru. Keberkesanan Pelaksanaan Program PASAK X-Plus ialah : 1) Peningkatan yang positif di dalam Peperiksaan Percubaan UPSR, PMR dan SPM berbanding pencapaian di Peperiksaan Pertengahan Tahun 2011. 2) Impak yang positif berdasarkan pencapaian mata pelajaran BI UPSR, BI PMR, Matematik PMR dan Sejarah PMR di dalam Peperiksaan UPSR dan PMR 2010 berbanding dengan Pencapaian UPSR dan PMR 2009.

Keputusan MJKN Bil. 1/2011 telah bersetuju program ini diteruskan pelaksanaannya pada tahun 2011 dengan berfokus kepada guru-guru mata pelajaran kritikal di dalam Peperiksaan UPSR, PMR dan SPM. Untuk membangun dan meningkatkan kualiti guru di Negeri Perak dan seterusnya dapat meningkatkan prestasi Peperiksaan UPSR, PMR dan SPM 2011.

Elemen Utama PASAK X-PLUS
Lesson Study: Ialah proses menkaji lesson plan dari awal perancangan hingga penyempurnaanya. Ia dilakukan melalui gabungan beberapa orang guru yang membentuk pasukan yang terdiri daripada guru-guru berpengalaman dan novice.
Perbincangan diadakan pada setiap proses iaitu sebelum P&P. semasa P&P dan selepas P&P. Dijalankan hanya bila wujud masalah yang sukar diatasi contoh pelajar tidak dapat membina ayat yang betul dari segi struktur  dan nahu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 10, 2011 by in PASAK and tagged , .
%d bloggers like this: