Cikgu Blogging About Education In Malaysia

Guru Malaysia blog tentang murid dan guru di sekolah.

Sekolah Dalam Hospital

Konsep Pembelajaran Sekolah Dalam Hospital

Sekolah Dalam Hospital, satu konsep baru yang akan memberi manfaat kepada pelajar yang mempunyai kesakitan atau penyakit berpanjangan di hospital. Kini terdapat dua buah hospital yang telah memulakan sesi pembelajaran di dalam hospital iaitu Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Hospital Serdang. Seramai 16 guru telah dipilih berdasarkan beberapa kriteria untuk bertugas di bilik darjah hospital berkenaan.

Guru-guru yang telah dipilih itu perlu terlebih dahulu menjalanilatihan selama sebulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) dan Institut Pedatrik HKL bagi melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran asas untuk menangani kelompok pelajar yang mempunyai masalah kesihatan.

Sekolah Dalam Hospital (SDH) merupakan projek khas pembelajaran untuk pelajar yang dimasukkan ke hospital bagi menerima rawatan jangka panjang dan bertujuan mengatasi masalah keciciran pelajar yang ketinggalan sesi persekolahan apabila menerima rawatan untuk tempoh lama di hospital. Sesi pembelajaran SDH hanya akan fokus kepada subjek teras sahaja, iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains. Bagi pelajar yang tidak dapat hadir ke kelas di SDH, guru akan berjumpanya dan mengajarnya di bilik wad pelajar tersebut.

Program “Sekolah Dalam Hospital” ini memang tepat pada masanya memandangkan ramai pelajar yang ketingglan pembelajaran di sekolah  disebabkan oleh masalah kesihatan kini dapat diselasaikan malah dapat meningkatkan lagi semangat mereka untuk terus belajar walaupun mereka jatuh sakit dan tidak dapat pergi ke sekolah. Saya berharap program ini dapat diperluaskan ke semua hospital di seluruh negara pada masa akan datang. Sekian, terima kasih.

[poll id=”4″]

Advertisements

2 comments on “Sekolah Dalam Hospital

  1. Pingback: Program Sekolah dalam Hospital (SDH)?

  2. Pingback: geopractice :: Sekolah Dalam Hospital :: October :: 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 15, 2011 by in Berita, Program and tagged .
%d bloggers like this: